Národné lesnícke centrum vo Zvolene – rekonštrukcia budovy NLC prebieha v spolupráci s renomovanými architektmi.

Zvolen, 21. februára 2020 – Už takmer 8 mesiacov prebieha komplexná rekonštrukcia budovy Národného lesníckeho centra na Sokolskej ulici. Rekonštrukcia sa realizuje v rámci implementácie projektu s názvom NLC – Zníženie energetickej náročnosti budovy, ktorý je financovaný prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Budova Národného lesníckeho centra s verejným cestným podjazdom na Sokolskej ulici bola postavená podľa projektu významného slovenského architekta prof. Emila Belluša v 30-tych rokoch minulého storočia. V roku 1976 bola budova rozšírená o prístavbu, ktorej autorom bol rovnako významný architekt Vladimír Dedeček. Od roku 2006 v budove sídlia tri zo štyroch ústavov Národného lesníckeho centra.

V tomto období už takmer 8 mesiacov prebieha komplexná rekonštrukcia budovy Národného lesníckeho centra na Sokolskej ulici, ktorá jej vdýchne nový život a zároveň pomôže aj revitalizácii tejto časti mesta. Rekonštrukcia sa realizuje v rámci projektu s názvom „NLC – Zníženie energetickej náročnosti budovy“, ktorý je financovaný prostredníctvom Operačného programu „Kvalita životného prostredia“. Projekt je zameraný na celkovú obnovu a modernizáciu administratívnej budovy Národného lesníckeho centra s cieľom zníženia energetickej náročnosti verejnej budovy. Úspora podľa globálneho ukazovateľa primárnej energie predstavuje 67 % a úspora potreby energie na vykurovanie je 69 %. Výška celkových oprávnených výdavkov projektu je 1 525 190,12 EUR bez DPH.

Keďže ide o historicky aj architektonicky hodnotnú budovu, vedenie Národného lesníckeho centra sa rozhodlo všetky úpravy vonkajšieho vzhľadu a sčasti aj interiéru budovy konzultovať aj s odborníkmi z radov architektov, aby sa budova po rekonštrukcii čo najviac približovala pôvodnému originálu. Napriek hrubej vrstve zateplenia vonkajšej fasády sa individuálne prihliada na zachovanie priečelí a plastických detailov na budove. Po nedávnej konzultácii s architektmi, za účasti vedenia NLC ako investora, hlavnej projektantky, zhotoviteľa diela a stavebného dozoru, sa dotknuté strany dohodli, že nad portálmi bude zmenená hrúbka zateplenia, aby sa nemenili ich proporcie a zachovali sa všetky detaily. Veľký dôraz je kladený aj na farebnú mozaiku zo strany Sokolskej ulice – táto bude nahradená novou mozaikou, ktorá bude vychádzať z pôvodnej farebnej kombinácie. Na viacerých miestach budovy sa nachádza obklad zo vzácneho spišského travertínu, ktorý sa už v dnešnej dobe neťaží.

Na stretnutí sa odprezentovalo niekoľko možností ako ho zachovať tak, aby sa využil pôvodný materiál a  čo najvernejšie kopíroval pôvodný stav.

Národné lesnícke centrum nad rámec pôvodného projektu rozhodlo aj o revitalizácii drevín pred hlavným vstupom do budovy. Z bezpečnostných dôvodov by mali byť pôvodné prestarnuté tuje a smreky nahradené novými drevinami, čím sa vytvoria dve menšie oddychové zóny pre verejnosť.

Touto cestou sa Národné lesnícke centrum chce ospravedlniť verejnosti za zvýšenú hlučnosť, prašnosť a obmedzenia peších chodcov využívajúcich Sokolskú ulicu. Zároveň je však presvedčené, že výsledný efekt ocenia nielen obyvatelia Zvolena, ale aj jeho návštevníci.