Vzdelávaním v lesníctve proti klimatickej zmene

Zvolen, 22. mája 2020 – Národné lesnícke centrum (NLC) aj počas karanténnych opatrení vyvolaných koronavírusovou pandémiu pokračuje prostredníctvom Programu rozvoja vidieka Slovenskej republiky vo svojej vzdelávacej  činnosti zameranej na udržateľný manažment prírodných zdrojov a prispôsobovanie sa klimatickým zmenám.

Od svojho vzniku Národné lesnícke centrum zrealizovalo vďaka finančným prostriedkom z  Programu rozvoja vidieka SR už 30 vzdelávacích projektov. Jedným z projektov implementovaných v súčasnosti je aj projekt „Nové metódy v ochrane lesa“, ktorého cieľom je zabezpečiť obhospodarovateľom lesov pomôcky na rýchlu a logicky správnu identifikáciu hmyzích a hubových škodlivých činiteľov. Skoré zistenie a správne identifikovanie škodlivého činiteľa spolu s aplikáciou účinných obranných opatrení predstavuje významnú pomoc lesným ekosystémom a šetrí náklady pri trvalo udržateľnom obhospodarovaní lesov.

Veľmi zaujímavým projektom, momentálne v štádiu posudzovania, je aj projekt s názvom „Prebudova lesa na prírode blízke hospodárenie“, ktorého riešením Národné lesnícke centrum operatívne reaguje na aktuálnu novelu zákonov o lesoch a ochrane prírody a krajiny. Predmetné novely zavádzajú do lesníckej praxe nový spôsob hospodárenia, ktorý je zameraný na dosiahnutie tzv. lesa hrúbkových tried. Tento sa, na rozdiel od rovnovekého lesa, vyznačuje prítomnosťou stromov rôzneho veku a hrúbky na celej ploche lesného porastu. Takýto progresívny spôsob, prioritne zameraný na zabezpečenie ekologickej stability lesných porastov, súčasne umožňuje dosahovať ich optimálnu produkčnosť i nákladovú efektívnosť. Konkrétnym cieľom projektu je poskytnúť pracovníkom lesníckej prevádzky teoretické základy, spolu s praktickými terénnymi ukážkami prírode blízkych prístupov k pestovaniu lesných porastov a  pripraviť ich na cieľavedomé uplatňovanie získaných poznatkov v praxi.

 

O nás:

Národné lesnícke centrum je štátom zriadená príspevková organizácia, ktorá organizačne podlieha Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a metodicky ju usmerňuje Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Národné lesnícke centrum sídli vo Zvolene, ktoré je desaťročia centrom lesníctva na Slovensku a v súčasnosti nesie titul “Mesto lesníctva”. Tu od roku 1964 sídlil Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen). Lesoprojekt Zvolen tu pôsobil od roku 1950 a Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Zvolen (ÚVVP LVH SR Zvolen) bol založený v roku 1978. Od 1. januára 2006 sa tieto tri príspevkové lesnícke organizácie zlúčili do Národného lesníckeho centra a vytvorili inštitúciu, ktorá spojila lesnícku vedu, výskum, poradenstvo, vzdelávanie a lesnícku prax. Národné lesnícke centrum v súčasnosti tvoria štyri ústavy:

  • NLC – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen)
  • NLC – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen (ÚLPV Zvolen)
  • NLC – Ústav lesných zdrojov a informatiky (ÚLZI Zvolen)
  • NLC – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen (ÚHÚL Zvolen)

Národné lesnícke centrum – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen je profesionálnou vzdelávacou inštitúciou, ktorá zabezpečuje ďalšie odborné vzdelávanie v odvetví lesného hospodárstva. Cieľovou skupinou pre vzdelávacie programy sú zamestnanci štátnych i neštátnych lesníckych inštitúcií na rôznych stupňoch riadenia. Na vzdelávacích aktivitách, ktoré zabezpečuje NLC – ÚLPV Zvolen, sa ročne zúčastňuje viac ako 1500 osôb, predovšetkým zamestnancov lesného hospodárstva. Vzdelávacie programy sú realizované formou prednášok, seminárov, workshopov, ale i praktických tréningov. Výučba prebieha v odborných učebniach vybavených didaktickými pomôckami a audiovizuálnou technikou alebo

priamo v terénne. Lektormi sú poprední odborníci z praxe, vysokoškolskí pedagógovia i zástupcovia orgánov štátnej správy. Národné lesnícke centrum je z poverenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR i koordinátorom aktivít lesnej pedagogiky na Slovensku. Bližšie informácie viď link: https://web.nlcsk.org/?page_id=59.