Medzinárodný deň lesov 2021 – začiatok dekády obnovy ekosystémov

Zvolen, 15. marca 2021 – Národné lesnícke centrum – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen (NLC – ÚLPV Zvolen) pripravilo kampaň s názvom „Obnova lesov – cesta k ozdraveniu a blahobytu“, ktorá je témou Medzinárodného dňa lesov (MDL), ktorý si 21. marca 2021 pripomíname už 9. krát. V tomto čase sa zintenzívňujú aktivity s cieľom zvýšiť povedomie o lesoch, ich ochrane a trvalo udržateľnom hospodárení v lesoch. Naliehavosť tejto témy sa zvýšila v súčasnom neľahkom období celej našej planéty.

Medzinárodný deň lesov bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 2012. Tento deň oslavuje lesy šírením informácií o ich význame, dôležitosti ochrany a udržateľnom rozvoji všetkých druhov lesov pre súčasné aj budúce generácie. Každý rok prináša novú tému, ktorou upozorňuje na aktuálne témy v súvislosti s lesmi a vyzýva verejnosť na zintenzívnenie aktivít na pomoc zachovania zdravých lesov.

Národné lesnícke centrum sa každoročne pripája k tejto výzve a v období od 15. do 22. marca 2021  uskutoční aktivity zamerané na rozšírenie vedomosti o lesoch pre rôzne cieľové skupiny.

Pre školopovinné deti si lesní pedagógovia pripravili program v online prostredí formou prezentácie na tému tohtoročného Medzinárodného dňa lesov „Obnova lesa – cesta k ozdraveniu a blahobytu“, ktorá vhodnou formou priblíži aktuálne otázky súvisiace so zdravím, zdravou stravou, revitalizáciou zničenej pôdy a nevyhnutnosťou obnovy lesov. Priestor bude na otázky, detské zážitky a skúsenosti z lesného prostredia.

Príspevky k posolstvám Medzinárodného dňa lesov budú pribúdať na stránke https://www.facebook.com/lesnapedagogika a pre záujemcov je pripravený kvíz o stromoch a  nebudú chýbať zaujímavé ceny.

 Rok 2021 je rokom začiatku novej dekády obnovy ekosystémov. Jej cieľom je zabrániť, zastaviť a zvrátiť degradáciu ekosystémov na každom kontinente a v každom oceáne. Medzinárodný deň lesov je príležitosťou začať napĺňať tento cieľ. Veríme, že si nájde svojich adresátov.

 

Kontakt:

Mgr. Dagmar Sélešová

Národné lesnícke centrum – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen

Sokolská 2, 960 01 Zvolen

tel. +421 45 53 14 391

email: dagmar.selesova@nlcsk.org

O nás:

Národné lesnícke centrum je štátom zriadená príspevková organizácia, ktorá organizačne podlieha Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a metodicky ju usmerňuje Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Národné lesnícke centrum sídli vo Zvolene, ktoré je desaťročia centrom lesníctva na Slovensku a v súčasnosti nesie titul “Mesto lesníctva”. Tu od roku 1964 sídlil Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen). Lesoprojekt Zvolen tu pôsobil od roku 1950 a Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Zvolen (ÚVVP LVH SR Zvolen) bol založený v roku 1978. Od 1. januára 2006 sa tieto tri príspevkové lesnícke organizácie zlúčili do Národného lesníckeho centra a vytvorili inštitúciu, ktorá spojila lesnícku vedu, výskum, poradenstvo, vzdelávanie a lesnícku prax. Národné lesnícke centrum v súčasnosti tvoria štyri ústavy:

  • NLC – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen),
  • NLC – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen (ÚLPV Zvolen),
  • NLC – Ústav lesných zdrojov a informatiky (ÚLZI Zvolen),
  • NLC – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen (ÚHÚL Zvolen).

Národné lesnícke centrum – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen je profesionálnou vzdelávacou inštitúciou, ktorá zabezpečuje ďalšie odborné vzdelávanie v odvetví lesného hospodárstva. Cieľovou skupinou pre vzdelávacie programy sú zamestnanci štátnych i neštátnych lesníckych inštitúcií na rôznych stupňoch riadenia. Na vzdelávacích aktivitách, ktoré zabezpečuje NLC – ÚLPV Zvolen, sa ročne zúčastňuje viac ako 1500 osôb, predovšetkým zamestnancov lesného hospodárstva. Vzdelávacie programy sú realizované formou prednášok, seminárov, workshopov, ale i praktických tréningov. Výučba prebieha v odborných učebniach vybavených didaktickými pomôckami a audiovizuálnou technikou alebo priamo v terénne. Lektormi sú poprední odborníci z praxe, vysokoškolskí pedagógovia i zástupcovia orgánov štátnej správy. Národné lesnícke centrum je z poverenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR i koordinátorom aktivít lesnej pedagogiky na Slovensku. Bližšie informácie viď link: https://web.nlcsk.org/?page_id=59.