Vedeli ste, že aj lesníci sa venujú meteorologickému monitoringu? Lesnícky meteorologický monitoring poskytuje operatívne údaje o počasí z lesných oblastí Slovenska

Zvolen, 29. mája 2020 – Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (NLC – LVÚ Zvolen) a Technická univerzita vo Zvolene (TUZVO) už niekoľko rokov prevádzkujú sieť meteorologických staníc s možnosťou online prístupu k operatívnym údajom z rôznych oblastí Slovenska. Prehľad staníc a aktuálne údaje sú dostupné na stránke www.forestweather.sk.

Na Slovensku sú meteorologické merania zabezpečované špecializovaným pracoviskom – Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ). Slovensko je však krajina s rozmanitým a členitým reliéfom, a sieť klimatologických staníc SHMÚ nemá úplne dostatočné pokrytie v lesných oblastiach, ktoré sú častým a zároveň zraniteľným priestorom pre iniciáciu nežiadúcich meteorologicko-hydrologických javov (extrémne zrážky, vietor, sucho a extrémne teploty ako zvýšené riziko pre vznik požiarov).

Z pohľadu špecifických potrieb lesníckeho výskumu je dôležité monitorovať podmienky prostredia vo vzťahu k lesným drevinám a procesom prebiehajúcim v lesnom ekosystéme. Na to slúžia meteorologické stanice lokalizované v bezprostrednej blízkosti konkrétnych porastov a výskumných objektov, v ktorých prebieha dlhodobý ekologický výskum. Jeho predmetom sú okrem iného aj otázky zmeny rastu a iných fyziologických procesov lesných drevín vo vzťahu k narastajúcim extrémom klímy.

Webový portál lesníckeho meteorologického monitoringu www.forestweather.sk poskytuje prístup k online údajom zo siete 30 meteorologických staníc distribuovaných v rôznych lesných oblastiach Slovenska a pokrývajúcich prakticky všetky lesné vegetačné stupne v rozsahu nadmorských výšok od 225 m n.m do 1560 m n.m. Sieť staníc bola vybudovaná na základe dlhoročnej kooperácie pracovníkov NLC – LVÚ Zvolen a Lesníckej fakulty TUZVO, postupne od roku 2006.  Niektoré časové rady údajov tak prezentujú údaje z dvoch posledných desaťročí, v rámci ktorých sa aj podľa výsledkov Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) vyskytuje stále viac extrémnych meteorologických situácií a klimaticky kontrastných epizód v roku.

Na meranie meteorologických prvkov sa jednotne používajú digitálne meteorologické stanice výrobcu EMS Brno, s výškou meraní v 2 alebo 10 metroch, s intervalom merania 2-5 minút a s automatizovaným ukladaním dát každých 10 minút. Prenos údajov cez internet prebieha každú hodinu, t.j. 24x za deň. Zdrojové dáta sú archivované na centrálnom serveri a vizualizované prostredníctvom stránok prevádzkovateľa EMS Brno (www.emsbrno.cz) ako aj na prezentovanom webe lesníckeho meteorologického monitoringu. Metodika meteorologických meraní je v súlade s manuálom medzinárodného monitoringu lesov ICP Forests.

Základné merané meteorologické veličiny sú globálne žiarenie, teplota a vlhkosť vzduchu, úhrny zrážok. Na niektorých staniciach je meranie rozšírené o smer a rýchlosť vetra a tlak vzduchu. Na vybraných lokalitách prebieha v lesných porastoch monitoring pôdnej vlhkosti a teploty za pomoci digitálnych senzorov a datalogerov. Okrem základných meteorologických prvkov nameraných v určitom aktuálnom reálnom čase sú na stránke dostupné aj agregované dáta a tiež odvodené bioklimatologické veličiny ako napr. sýtostný doplnok, potenciálna evapotranspirácia, klimatická vodná bilancia, požiarny index alebo fenofázy podkôrneho hmyzu.

Okrem využitia v aplikovanom výskume slúžia operatívne meteorologické údaje najmä pre potreby lesníckej a agrolesníckej prevádzky. Možno ich však využiť aj v procese environmentálneho a prírodovedného vzdelávania či ako zdroj informácií pre zainteresovanú širšiu verejnosť. Konkrétnym príkladom využitia môže byť sledovanie parametra klimatickej vodnej bilancie v monitoringu sucha na lesných lokalitách alebo indikátora rizika vzniku požiarov na pokalamitných plochách. Pracovníkom lesníckej prevádzky zase umožňuje tento otvorený systém prístup k operatívnym údajom o fenológii hmyzu zistiť, kedy nastali vhodné podmienky pre fázu rojenia podkôrneho hmyzu.

Prevádzka lesníckej meteorologickej siete a online prenosov dát na web sú zabezpečované s podporou nasledovných úloh a projektov:

  • FORCLIMEX Extrémne prejavy zmeny klímy a ich dopady na rast a produkciu lesných porastov (projekt aplikovaného výskumu podporovaný Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. APVV-16-0325),
  • SLOV-LES Výskum a vývoj na podporu konkurencieschopnosti slovenského lesníctva (úloha financovaná z rozpočtovej kapitoly MPRV SR, prvok 08V0301),
  • ISSOP Integrovaný systém pre simuláciu odtokových procesov (projekt OPVaV spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, ITMS 26220220066),
  • ČMS Lesy Monitoring lesov Slovenska (úloha financovaná z rozpočtovej kapitoly MPRV SR).

Kontakt:

Ing. Zuzana Sitková, PhD.
Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen
T. G. Masaryka 22, 960 01 Zvolen
tel. +421 903 400 725
email: zuzana.sitkova@nlcsk.org