Národné lesnícke centrum zriaďuje pilotný objekt prebudovy lesa na prírode blízke hospodárenie

Zvolen, 07. mája 2020 – Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (NLC – LVÚ Zvolen) v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Interreg SK-CZ: „Obnova biodiverzity a ekosystémových služieb klimatickou zmenou ohrozených lesov regiónu Beskýd (BESKYDY)“, realizuje v súčasnosti jedinečný vzorový objekt prírode blízkeho hospodárenia v lesoch. Prípravné práce by mali byť ukončené v polovici roka 2020.

Pilotný objekt prebudovy bude súčasťou Výskumno-demonštračného objektu Kysuce, zriadeného v roku 2010 Národným lesníckym centrom, podnikom LESY SR, š.p. a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Vlastný objekt predstavuje komplex hospodárskych lesov v štátnom vlastníctve s výmerou 290 hektárov, bezprostredne susediaci s prírodnou rezerváciou Veľký Polom v Moravsko-sliezskych Beskydách.

Prebudova lesa na objekte Polom bude zameraná na zmenu doterajšieho hospodárenia, ktorého výsledkom sú síce vysoko produktívne, ale zmenou klímy silne ohrozené rovnoveké smrekové lesy. Doterajšie hospodárenie sa mení na prírode blízke hospodárenie, ktorého výsledkom bude zmiešaný, rôznoveký a ekologicky stabilnejší prírode blízky les smreka, buka a jedle. Navrhnutý systém prebudovy je flexibilný a schopný nasmerovať akýkoľvek porast ku konečnému cieľu, bez ohľadu na to či je dosiahnuteľný za 10 alebo 50 i viac rokov.

Osobitosťou prebudovy na objekte Polom je fakt, že sa uskutočňuje v smrekových lesoch zasiahnutých aktuálne silnou vlnou odumierania v dôsledku pôsobenia škodlivých činiteľov, najmä vetra a podkôrneho hmyzu, vyvolanou zmenou klímy. Okrem priamej prebudovy súčasnej generácie lesa, ktorá sa vykoná podporou zmladenia, vnášaním chýbajúcich drevín (buk a jedľa) podsadbami a postupným štruktúrovaním porastu, sú naprojektované aj alternatívne spôsoby prebudovy cez následnú generáciu lesa v rozpadajúcich sa porastoch a prebudovy výchovou v mladých porastoch.

Na rozdiel od klasického programu starostlivosti o lesy, vyhotoveného pre les vekových tried, sa pre objekt Polom vypracoval projekt prebudovy v systéme lesa hrúbkových tried, navrhnutom podľa najnovších výsledkov výskumu na NLC. Systém hrúbkových tried nevytvára uniformné porasty rovnakého veku, ale rôznoveké, viacetážové alebo mozaikové prírode blízke lesy, ktoré opisuje a riadi prostredníctvom zaradenia stromov do hrúbkových tried.

Pri vypracovaní pilotného projektu prebudovy sa využili postupy optimalizácie riadenia ťažby na báze tzv. maticových modelov prechodu. Tieto modely dokážu podľa údajov zistených prevádzkovou inventarizáciou lesa simulovať rast, obnovu a mortalitu drevín v interakcii s výnosovosťou ťažbových operácií v konkrétnych podmienkach. Inovatívne sa do maticových modelov zahrnuli aj náklady vnášania chýbajúcich drevín podsadbami a dopĺňaním na holinách. Výsledkom testovania nových postupov v praxi má byť nový expertný systém prebudovy lesa, využiteľný aj v iných podmienkach Slovenska.

Pilotný projekt prebudovy lesa Polom sa pripravuje v rámci riešenia projektu cezhraničnej spolupráce Interreg SK-CZ: „Obnova biodiverzity a ekosystémových služieb klimatickou zmenou ohrozených lesov regiónu Beskýd – BESKYDY (ITMS 304021D067 )“

  • Logo projektu BESKYDY

  • Logá programu Interreg SK-CZ

O nás:

Národné lesnícke centrum je štátom zriadená príspevková organizácia, ktorá organizačne podlieha Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a metodicky ju usmerňuje Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Národné lesnícke centrum sídli vo Zvolene, ktoré je desaťročia centrom lesníctva na Slovensku a v súčasnosti nesie titul “Mesto lesníctva”. Tu od roku 1964 sídlil Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen). Lesoprojekt Zvolen tu pôsobil od roku 1950 a Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Zvolen (ÚVVP LVH SR Zvolen) bol založený v roku 1978. Od 1. januára 2006 sa tieto tri príspevkové lesnícke organizácie zlúčili do Národného lesníckeho centra a vytvorili inštitúciu, ktorá spojila lesnícku vedu, výskum, poradenstvo, vzdelávanie a lesnícku prax. Národné lesnícke centrum v súčasnosti tvoria štyri ústavy:

  • NLC – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen),
  • NLC – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen (ÚLPV Zvolen),
  • NLC – Ústav lesných zdrojov a informatiky (ÚLZI Zvolen),
  • NLC – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen (ÚHÚL Zvolen).

Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen rozvíja najmä aplikovaný lesnícky výskum v oblasti pestovania, ochrany, ekológie a manažmentu lesa, lesníckej ekonomiky a politiky. V súlade s výskumným zámerom na roky 2015 – 2019 a novým výskumným zámerom „Lesníctvo ako súčasť ekonomicky efektívneho a environmentálne udržateľného bio-hospodárstva“ na roky 2020 – 2024 ústav postupne rozširuje svoje zameranie výskumu na oblasť energetického využitia drevnej biomasy, biotechnológií a inteligentných technológií spracovania dreva a agrolesníckych systémov. Reaguje tým na v európskom priestore prebiehajúce štrukturálne zmeny lesnícko-drevárskeho sektoru smerom k biohospodárstvu v kontexte potenciálneho prechodu spoločnosti od fosílnej k zelenej ekonomike.