Program starostlivosti o lesy – ako dlho trvá jeho vyhotovenie?

Zvolen, 24. apríla 2020 – Národné lesnícke centrum – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen (NLC – ÚHUL Zvolen) plní v sektore lesného hospodárstva nezastupiteľnú úlohu – organizuje a kontroluje vyhotovovanie programov starostlivosti o lesy. Ide pritom o časovo náročný proces, s osobitým spôsobom financovania, čo môže viesť k neúmerne dlhej dobe vyhotovovania programov starostlivosti o lesy i k problémom vo finančnom krytí týchto činností.

Program starostlivosti o lesy (PSL) je nástrojom štátu na zabezpečenie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch. Zákon o lesoch ukladá vlastníkovi, správcovi, alebo obhospodarovateľovi lesa povinnosť hospodáriť podľa platného PSL. NLC – ÚHUL Zvolen metodicky riadi vyhotovenie PSL, zabezpečuje prípravu podkladov komplexného zisťovania stavu lesov, kontrolu jeho vyhotovenia a zabezpečuje výber jeho vyhotoviteľa. V súčasnosti má NLC uzatvorenú rámcovú dohodu s vyhotoviteľmi (súkromnými spoločnosťami) na tri roky a každoročne uzatvára s nimi čiastkové zmluvy na vyhotovenie PSL pre konkrétne lesné celky.

Ročne sa vyhotovia PSL na obdobie 10 rokov pre jednu desatinu plochy lesov Slovenska. Proces vyhotovenia PSL začína už dva roky pred skončením platnosti PSL, kedy NLC vykoná komplexné zisťovanie stavu lesa, vyhotovia a vyhodnotia sa údaje z diaľkového prieskumu zeme. Tieto zisťovania zabezpečuje NLC na základe kontraktu a ich výsledky slúžia pri samotnom vyhotovení PSL, ktoré prebieha v poslednom roku platnosti pôvodného programu starostlivosti o lesy. Tu do procesu vstupujú ďalší aktéri, ktorými sú orgány štátnej správy, ktoré riadia celý priebeh vyhotovenia PSL v procese správneho konania. Toto konanie sa začína prerokovaním správy o doterajšom hospodárení a o určení zásad na vyhotovenie PSL pre príslušný lesný celok. Na základe pripomienok a požiadaviek dotknutých orgánov a organizácií orgán štátnej správy lesného hospodárstva vyhotoví protokol, ktorý obsahuje aj termín predloženia návrhu PSL, najneskôr do 15. decembra posledného roku platnosti. Vyhotovovateľ v priebehu roka vyhotoví návrh PSL, ktorý po vykonávanej kontrole počas celého vyhotovenia pracovníkmi NLC predkladá na schválenie.

Počas celého procesu vyhotovenia sa dotknuté orgány, organizácie, nárokové skupiny i jednotlivci vyjadrujú k podmienkam a požiadavkám na vyhotovenie konkrétneho PSL. Schvaľovanie návrhu PSL sa riadi príslušnými lehotami na prípadné odvolania a niekedy, žiaľ, končí až súdnym konaním, čo v konečnom dôsledku kladie na celý proces značné časové nároky. Preto, napriek zabezpečeniu financovania PSL zo štátneho rozpočtu, musí NLC a vyhotovitelia každoročne čeliť problému s neukončeným procesom schvaľovania PSL. NLC ako objednávateľ nemá na priebeh a termín týchto konaní dosah, a to ani prostredníctvom svojho zriaďovateľa, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, pretože schvaľujúce a pripomienky predkladajúce orgány štátnej správy patria pod Ministerstvo vnútra SR a organizácie, o ktorých stanoviská sa orgány štátnej správy opierajú, pod Ministerstvo životného prostredia. Opakovane preto dochádza k problému s nevyčerpaním a nevyplatením finančných prostriedkov určených na vyhotovenie PSL v príslušnom roku. NLC je vystavené riziku ich vrátenia do štátneho rozpočtu a možného prenesenia týchto nákladov na NLC.

V novej rámcovej zmluve rieši NLC tento problém po novom. Príslušné finančné prostriedky bude možné vyplatiť vyhotoviteľovi PSL po uskutočnení všetkých kontrol, ale so záväzkom, že zapracuje všetky zmeny, ktoré vyplynú z procesu schvaľovania až do definitívneho nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o schválení PSL. Problém ale zostáva v podobe neschváleného PSL, podľa ktorého by mal obhospodarovateľ postupovať. Pevne veríme, že situáciu v budúcnosti vyrieši načrtnutá reorganizácia štátnej správy na úsekoch ochrany prírody a lesného hospodárstva a ďalšie opatrenia zverejnené v programovom vyhlásení vlády súvisiace s riešením sporov medzi ochranou prírody a hospodárením v lesoch a budeme môcť jasne odpovedať na otázku v nadpise – sú to maximálne tri roky a nie viac.

 

O nás:

Národné lesnícke centrum je štátom zriadená príspevková organizácia, ktorá organizačne podlieha Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a metodicky ju usmerňuje Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Národné lesnícke centrum sídli vo Zvolene, ktoré je desaťročia centrom lesníctva na Slovensku a v súčasnosti nesie titul “Mesto lesníctva”. Tu od roku 1964 sídlil Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen). Lesoprojekt Zvolen tu pôsobil od roku 1950 a Ústav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Zvolen (ÚVVP LVH SR Zvolen) bol založený v roku 1978. Od 1. januára 2006 sa tieto tri príspevkové lesnícke organizácie zlúčili do Národného lesníckeho centra a vytvorili inštitúciu, ktorá spojila lesnícku vedu, výskum, poradenstvo, vzdelávanie a lesnícku prax. Národné lesnícke centrum v súčasnosti tvoria štyri ústavy:

  • NLC – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen),
  • NLC – Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen (ÚLPV Zvolen),
  • NLC – Ústav lesných zdrojov a informatiky (ÚLZI Zvolen),
  • NLC – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen (ÚHÚL Zvolen).

Národné lesnícke centrum – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen plní úlohy súvisiace s cieľmi trvalo udržateľného obhospodarovania lesov – zabezpečuje rozvoj hospodárskej úpravy lesov, tvorbu metód a postupov jej vykonávania, komplexné zisťovanie stavu lesa pre potreby rámcového plánovania a hodnotenia stavu a vývoja lesov, výber vyhotovovateľov programov starostlivosti o lesy a kontrolu ich vyhotovovania vrátane administrácie platieb poskytovaných na ich vyhotovenie. Jeho súčasťou je aj znalecký ústav, ktorý vykonáva znaleckú a expertíznu činnosť v znaleckom odbore Lesníctvo. Dôležitou činnosťou je aj ďalšia podpora overovania a zavádzania výsledkov výskumu a vývoja do praxe a účasť na domácich i medzinárodných projektoch. Ústav sa podieľa na vyhotovení výstupov na základe zmlúv o dielo súvisiacich s náplňou činnosti organizácie pri využití odborného potenciálu svojich pracovníkov pre štátne organizácie i súkromné subjekty.