Les ukrytý v knihe – Videli ste už najkrajší lesný kalendár?

Celoslovenská kampaň Les ukrytý v knihe je jediná svojho druhu, ktorá spája knižnice, lesných pedagógov a žiakov základných škôl. Spoločným menovateľom je kniha, v ktorej sa ukrývajú  odpovede na otázky o prírode, jej zákonitostiach a ktorá vysvetľuje, ako je v nej les vlastne ukrytý.

Rok 2019 bol už deviatym ročníkom realizácie tohto projektu. Od 1. apríla do 15. mája sa v 23 knižniciach Slovenska čítalo o lese a jeho tajomstvách z knihy  Deti v zelenom od Marty Šurinovej. Okrem toho žiaci putovali s knihou Po lesných zátišiach s Paľkom, v ktorej zhrnul svoje zážitky Miroslav Saniga. Lesní pedagógovia pripravili pre detských návštevníkov okrem čítania aj zaujímavé aktivity na tému jarné prebúdzanie v lese, ku ktorému neodmysliteľne patrí vtáčí spevprvé jarné kvety.

Les ukrytý v knihe je prvým projektom vzájomnej spolupráce knižníc, lesníckych inštitúcií a základných škôl. Koordinátorom projektu je Národné lesnícke centrum a hlavným partnerom sú Lesy SR, š.p. Jeho cieľom je prostredníctvom kníh upriamiť pozornosť na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť, formovať kladné postoje k prírode, ako aj zdôrazniť potrebu samotného čítania. Ústrednou myšlienkou celého projektu je predstaviť knihu po stránke obsahovej a zároveň poukázať na cestu, ktorou je potrebné prejsť, aby sa z malého stromčeka stala kniha, ktorá odhalí svoje tajomstvá.

Sprievodnou aktivitou projektu je celoslovenská literárna súťaž o „Naj lesnú knihu“, ktorá mala tohto roku podobu „LESNÉHO KALENDÁRA“. Deti opäť nesklamali a ukázali nevšednú kreativitu, fantáziu a obdivuhodné poznatky o prírode. Do súťaže bolo zaslaných 333 kníh – lesných kalendárov z 35 škôl v spolupráci s knižnicami. Porota spomedzi detských súťažiacich udelila 14 cien, odmenila 3 najúspešnejšie knižnice,  školu s najväčším počtom zaslaných prác, naj lesného pedagóga a udelila dve mimoriadne ceny – pre knižnicu a tím lesných pedagógov.

Slávnostné vyhodnotenie projektu, na ktoré Vás samozrejme pozývame za účasti všetkých ocenených autorov detských prác, knižníc, zástupcov lesníckych inštitúcií, partnerov projektu a ostatných hostí sa uskutoční dňa 21. júna 2019 v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Výsledky hodnotenia projektu ako aj bližšie informácie o projekte sú uverejnené na stránke: http://www.lesnapedagogika.sk/portal/luk/.