Živé srdce pre les – Lesnícke dni 2019

Apríl – mesiac lesov a Lesnícke dni sú nerozlučne späté už niekoľko rokov. 26. apríla 2019 bude vo Zvolene slávnostne otvorený v poradí už trinásty ročník tohto podujatia organizovaného pod záštitou ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej. Celodenný program sa bude niesť v duchu nosnej myšlienky Les – živá učebňa.

Organizátori každý rok prichádzajú s novou témou. Pre tento ročník sa rozhodli venovať a ďalej rozvinúť tému Lesy a vzdelávanie, ktorá bola vyhlásená Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ako nosná pre Medzinárodný deň lesov (21. marec 2019).  Odovzdávanie odborných informácií o lesných ekosystémoch na jednej strane a budovanie vzťahu ku všetkému živému na strane druhej je dnes aktuálnou spoločenskou otázkou.

Pre vytváranie vzťahu k lesom je dôležitý bezprostredný kontakt so živým prostredím. Tento námet umocní aj „živá učebňa“ priamo na námestí vo Zvolene, ktorá jemne archaicky navodí atmosféru minulých čias, keď pobyt a hry vonku boli úplnou samozrejmosťou. Prisadnúť do lavice si bude môcť každý návštevník. Učiteľmi budú lesníci a  les vo všetkých svojich podobách bude vyučovacím predmetom.

Symbolickým vyjadrením vzťahu človeka  k lesu a zároveň jeho poďakovaním za všetky produkty a služby, ktoré lesy pre nás ľudí poskytujú, bude aj výzva Živé srdce pre les. Dlane prepojené zelenými vetvičkami stromov a tvar srdca sú obrazom spätosti a lásky ku všetkému živému.

Súčasná verejná požiadavka na hospodárenie v lesoch sa mení. Ako vníma verejnosť hospodárenie v lesoch, čo pre človeka znamená les alebo prečo je potrebné viesť dialóg s verejnosťou. Aj na tieto otázky sa pokúsia odpovedať diskutéri počas verejnej diskusie na zvolenskom námestí pod názvom Lesné otázniky.

Lesnícke dni ponúkajú pre návštevníkov množstvo aktivít. Deti sa budú môcť zahrať na poľovníkov a vyskúšať si laserovú hru, ale aj ozajstnú lukostreľbu. K dispozícii budú ukážky sokoliarstva s rozličnými dravcami. Nemôžu chýbať ani poľovné psy, ukážky ich poslušnosti a predstavenie poľovníckej kynológie. Lesníci predstavia aj dôležitú prácu včiel a prinesú ukážku praktického včelárstva alebo výrobu drevených ceruziek. Počas celého dňa je pripravený bohatý kultúrny program. Večerné koncerty hudobných skupín Slovak Tango a The Backwards podčiarknu retro atmosféru a dobre naladia všetkých účastníkov.

Novinkou tohtoročných Lesníckych dní vo Zvolene bude aj fakt, že sa po prvý krát prenesú priamo do srdca lesa pod Pustý hrad. V sobotu 27. apríla 2019 je pre všetkých milovníkov prírody pripravený program pod názvom Deň pre rodiny s deťmi pod Pustým hradom spojený s lesníckym sprevádzaním, lesnou pedagogikou, čistením lesa a lesným piknikom.

Šnúra podujatí pod hlavičkou Lesníckych dní sa zo Zvolena previnie do ďalších miest – Bratislavy, Kežmarku, Košíc a iných. Podujatie pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR organizačne zabezpečuje Národné lesnícke centrum spolu s partnermi zo štátneho a neštátneho lesníckeho sektoru.

 

Viac informácií: www.lesnickedni.sk