O podporu lesného hospodárstva z Programu rozvoja vidieka už len elektronicky

Zvolen, 7. apríl 2022 – Národné lesnícke centrum (NLC) informuje potenciálnych žiadateľov o podporu z Programu rozvoja vidieka (PRV SR) o zmenách súvisiacich s podávaním žiadostí.

Od roku 2022, obdobne ako v prípade poľnohospodárskych výziev, tak aj v prípade pripravovaných lesníckych výziev, pristupuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) k významnej zmene v procese uchádzania sa o finančnú podporu z PRV SR. S cieľom zefektívnenia a zjednodušenia procesu predkladania a následného vyhodnocovania projektov v rámci PRV SR 2014 – 2022 sa projekty na PPA budú podávať výlučne elektronicky.

„Záujem o túto zmenu NLC registruje už od programového obdobia 2007 – 2013, kedy v rámci Analýzy prehľadu čerpania finančných prostriedkov v rámci PRV SR 2007-2013 vo vzťahu k lesnému hospodárstvu (I. výzva) bol zrealizovaný aj dotazníkový prieskumu ako medzi úspešnými žiadateľmi, tak medzi vyhodnocovateľmi PPA. A práve pri druhej skupine respondentov, v súvislosti so zlepšením efektívnosti procesu vypracovávania projektov, 10% opýtaných navrhovalo elektronické podávanie žiadostí.“ informuje Peter Hrbáľ, koordinátor pri využívaní pomoci v štrukturálnych a investičných fondoch EÚ v pôdohospodárstve.

Národné lesnícke centrum preto touto cestou upozorňuje potenciálnych žiadateľov, že ako samotné predkladanie projektov, tak aj komunikácia medzi obhospodarovateľom lesa a PPA bude realizovaná výlučne elektronicky prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk.

Pre prihlásenie sa do portálu bude žiadateľ potrebovať: občiansky preukaz s elektronickým čipom, čítačku čipových kariet a bezpečnostný osobný kód (BOK) s možnosťou pripojenia sa k svojmu zariadeniu (počítaču). Pre bezproblémové podanie projektu bude nevyhnutné, aby mal žiadateľ taktiež aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie. Všetky potrebné informácie bezprostredne súvisiace ako s prihlásením, tak s aktiváciou schránky pre doručovanie nájdete na https://www.slovensko.sk, prostredníctvom ikonky „Na stiahnutie“ a „Otázky a odpovede“ nachádzajúce sa v pravej časti titulnej strany predmetnej webstránky.

Na základe aktualizácie č.1 indikatívneho harmonogramu výziev PRV SR 2014-2022 na rok 2022, bude obhospodarovateľom lesa umožnené v tomto roku požiadať o podporu na investície do lesnej dopravnej siete, vodozádržných prvkov na drobných vodných tokov v lesoch, obnovy lesov poškodených lesnými požiarmi a prírodnými katastrofami, manažmentových opatrení pre vytváranie biotopov pre hlucháňa hôrneho, obnovy lesov osobitného určenia a ochranných lesov, či poznávacej a občianskej infraštruktúry v lesoch a do lesníckej techniky.


Kontakt k aktuálnej téme:

Ing. Peter Hrbáľ

Národné lesnícke centrum – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky

Sokolská 2, 960 01 Zvolen

Mail: peter.hrbal@nlcsk.org

Tel.: +421 45 53 14 228

O nás: 

Národné lesnícke centrum je štátom zriadená príspevková organizácia, ktorá organizačne podlieha Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a metodicky ju usmerňuje Sekcia lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Národné lesnícke centrum sídli vo Zvolene, ktoré je desaťročia centrom lesníctva na Slovensku a v súčasnosti nesie titul “Mesto lesníctva”.

Národné lesnícke centrum v súčasnosti tvoria tri ústavy:

  • NLC – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (LVÚ Zvolen),
  • NLC – Ústav lesných zdrojov a informatiky Zvolen (ÚLZI Zvolen),
  • NLC – Ústav pre hospodársku úpravu lesov Zvolen (ÚHÚL Zvolen).